Energens Könyvviteli és Tanácsadó Kft.

Keresés:
Hírlevél

KATÁ-sok folyószámlájának ellenőrzése

2013 July 9, Tuesday. 10:49

A katás vállalkozások mindenképp ellenőrizzék, hogy van-e adótartozásuk.

 

 

Ugyanis azt a vállalkozást, amelyiknek 100 ezer forintnál nagyobb végrehajtható adótartozása volt a folyószámláján 2013. június 30-án, a NAV kizárta a „kata-körből”.    A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak nincs mérlegelési lehetősége, ha a katás vállalkozás 2013. június 30-án 100 ezer forintot meghaladó végrehajtható adótartozással rendelkezett, az a választott adóalanyiságának megszűnését eredményezte.

 

 

Bármilyen okból szűnik is meg a kata alanyiság, a megszűnéstől számított 24 hónapig újra nem is választható.   A katát választóknak év közben – ha más adóbevallási-, fizetési kötelezettségük nincs – a nyugta- és számla adásán kívül egyetlen adókötelezettségük van: minden hónap 12-én megfizetni a kata adót. Ez főállású kisadózó esetén – kisadózónként –  50 ezer, főállásúnak nem minősülő kisadózó esetén – kisadózónként – 25 ezer forint adó megfizetését jelenti, amellyel  az összes közteher teljesítettnek tekinthető.   A rendkívül kedvezményes adózási szabályok ellenére a katások 15%-a tartozik az államkasszának.

 

 

A NAV kéri, hogy minden kisadózó ellenőrizze folyószámláját, és esetleges tartozását soron kívül rendezze. A jövőben folyamatosan ellenőrzik majd a folyószámlákat, és a kizárás automatikussá válik.