Energens Könyvviteli és Tanácsadó Kft.

Keresés:
Hírlevél

Kisadózó vállalkozások iparűzési adó fizetési lehetőségei

2015 November 26, Thursday. 15:53

Január 15-ig kell nyilatkoznia a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) alá eső vállalkozásoknak, ha az iparűzési adóalap megállapítási módok közül a tételes összegűt választják.

 

A kisadózók tételes adójának alanya –a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) alkalmazásában - vállalkozónak, azaz az iparűzési adó alanyának minősül, így iparűzésiadó-kötelezettség terheli. A iparűzési adóalap számításakor a választási lehetőségei az alábbiak:

 

1. Általános szabályok szerint számított iparűzési adó számítás: 

Ebben az esetben az adóalap: árbevételből levonva az anyagköltség, eladott áruk beszerzési értéke, közvetített szolgáltatások értéke.

Az adó mértéke: az adóalap (max) 2%-a

Evvel a módszerrel jelentősen sérül a kata egyszerűsége, mivel nyilván kell tartani a költségszámlákat.

Előzetes bejelentési kötelezettség nincs, vagyis az iparűzési adóbevallás benyújtásakor lehet jelölni ezt a választást.

 

2. Egyszerűsített adóalap megállapítás a nettó árbevétel 80%-ában:

az adó alapja a nettó árbevétel 80%-a, és ezután kell fizetni a (max) 2%-ot.

Ez akkor lehet jó, ha az árbevétel kevesebb, mint 3.125.000 Ft, mert ennek a 80%-a 2.500.000 Ft, és a tételes ipa választásánál ez az adó alapja., azaz a fizetendő ipa 50.000 Ft. Ha pl. valakinek csak 2.500.000 ft az éves árbevétele, és ennek a 80%-a után kell megfizetni a 2% ipát, akkor az csak 40.000 Ft.

Ezt a döntést az adóalany meghozhatja akár az adóévet követő évben, az adóévről szóló bevallás benyújtásának határnapjáig is. Ebben az esetben az adóévről szóló bevallásban kell ezt a szándékot jelölni. Praktikusan ez azt jelenti, hogy a kisadózó vállalkozás akár 2015. május 31- ig dönthet arról, hogy esetében a bevétel 80 százaléka legyen az adó alapja [Htv. 39/A. § (5)].

 

3. Egyszerűsített adómegállapítás tételes összegben:

Az adó alapja székhelyre és telephelyenként 2.500.000 Ft, és ezután kell fizetni a (max) 2%-ot. Ez azt jelenti, hogy ha a kisadózó vállalkozásnak csak a Htv. szerinti székhelye van (telephely nem jön létre), akkor éves szinten maximum 50000 forint lehet az adó összege, mert az önkormányzat legfeljebb 2 százalékban rögzítheti az adó mértékét. Abban az esetben, ha az önkormányzat 2 százaléknál kisebb adómértéket (például 1,5 százalékot) állapított meg, akkor a 2,5 millió forint adóalapot az önkormányzat rendelete szerinti adómértékkel, azaz 1,5 százalékkal kell megszorozni. Ha külön önkormányzat illetősége alatt van bejegyezve a székhely és a telephely, akkor a 2,5 millió forintos adóalapot minden önkormányzat meg fogja állapítani. Ebben az esetben nem biztos, hogy megéri ezt a módszert választani.

Abban az esetben, ha a kisadózó vállalkozás e minősége az adóév egészében nem áll fenn, pl. év közben alakult - akkor a 2,5 millió forintos tételes adóalap összege napi arányosítással számítva kisebb.

 

Fontos azonban, hogy a tételes adómegállapítást - a másik kettőtől eltérően - az adóalanyiság kezdetétől számított 15 napon belül be kell jelenteni. Illetve miután adóévre választjuk az adómeghatározás módját, ezért a már 2015-ben működő válllakozások 2016 január 15-ig tehetnek nyilatkozatot a 2016-os adóévre vonatkozóan.