Energens Könyvviteli és Tanácsadó Kft.

Keresés:
Hírlevél

Mobiltelefonnal ellenőrizhetők az őstermelők

2016 September 5, Monday. 14:09

Mobiltelefonnal ellenőrizhetők az őstermelők

 

Elkészült és szeptember elsejétől mindenki számára hozzáférhető a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által kifejlesztett, a nyilvános őstermelői adatok lekérdezésére szolgáló mobiltelefonos applikáció és internetes felület.

Az alkalmazás segítségével a vásárló le tudja kérdezni az őstermelő nevét, ellenőrizheti, hogy érvényes és hatályos őstermelői igazolvánnyal rendelkezik-e. Az applikáció egyebek közt kilistázza az őstermelő által termesztett növények és az általa vadon gyűjthető termékek körét, továbbá azt is, hogy milyen állatokat tart, illetve milyen növényi és állati eredetű termékeket értékesíthet. Ezek mellett a vásárló azt is megtekintheti, hogy az eladni kívánt árut valóban az őstermelő termelhette-e. Az applikáció növeli az őstermelők és a vásárlók közötti bizalmat.

 

Az őstermelői adatokat kétféle módon lehet lekérdezni okostelefonnal. Mobilinternet kapcsolat esetén a hétjegyű igazolványszám beütésével, amelyet az őstermelőknek kötelezően fel kell tüntetniük az árusítás helyszínén, vagy – NFC (Near Field Communication) kompatibilis okostelefon esetén – a készülék őstermelői kártyához közelítésével, ebben az esetben nincs szükség internet kapcsolatra. Az alkalmazás „Nemzeti Agrárgazdasági Kamara” néven lesz elérhető a szoftveráruházakban szeptember 1-től androidos készülékekre, néhány napon belül pedig iOS eszközökre is. Az okostelefonnal nem rendelkezők az applikáció kínálta funkciókat a kamara portálján érhetik el.

 

Folyamatban van az új őstermelői kártyák kézbesítése

Az új őstermelői igazolványok kézbesítése folyamatban van, azokat 2016. szeptember 30-i lejártáig mindenki megkapja. Azoknak az őstermelőknek, akiknek még a régi, barna színű, papír alapú igazolványuk van, 2016. október 1. és december 31. között kell igényelniük az új őstermelői igazolványt, amennyiben 2017. január 1-jétől őstermelőként, jogfolytonosan kívánják folytatni őstermelői tevékenységüket. Ez megközelítőleg százezer őstermelőt érint. Számukra az elnökségi szóvivő azt javasolta, hogy 2016. október 1-jét követően a lehető leghamarabb keressék fel falugazdászaikat, az esetleges későbbi torlódások elkerülése érdekében.