Energens Könyvviteli és Tanácsadó Kft.

Keresés:
Hírlevél

Szabadságokra vonatkozó változások

2012 July 19, Thursday. 11:48

A Munka Törvénykönyvének 2012. július 1-i változásával a szabadságokra vonatkozó szabályok is megváltoztak. 

 

A rendes szabadságra vonatkozó legfontosabb információk a következők: 


1. Változott az alapszabadság és a pótszabadság tartalma. A régi szabályozás szerint az életkor növekedésével nőtt az alapszabadság mértéke, az új szabályozás szerint egységesen 20 munkanap az alapszabadság, melyet az életkortól függően pótszabadság egészít ki. 25 éves kortól egy nap, 28 évesen már 2 nap, és így tovább, 45 éves kortól már 10 nap. Az alapszabadság és pótszabadság összege ugyanannyi lesz július elsejétől, mint jelenleg az alapszabadság, a változás tehát látszólag csak formai. Valójában azonban kollektív megállapodás  alapján a pótszabadság-napok száma csökkenthető. 

 

2. Új szabály, hogy az életkortól függő pótszabadságot a kollektív szerződés a munkavállaló kárára csökkentheti, így - ilyen esetben - kevesebb rendes szabadság járhat a munkavállalónak. 

 

3. Az új Mt. a szabadságok kiadásának tekintetben is hoz fontos változásokat. A törvény megőrzi azt a sajátosságot, hogy a köznyelvi fordulattal szemben a szabadságot nem a munkavállaló veszi ki, hanem a munkáltató adja ki. A szabadsággal tehát elsősorban a munkáltató rendelkezik, és - a munkavállaló véleményének meghallgatása után - maga dönti el, hogyan ütemezi a szabadságot. Évente 7 munkanap szabadságot azonban a munkavállaló kérése szerint kell kiadni, legfeljebb két részletben. Ez a fiatalabb munkavállalók (43 év alatt) számára kedvezőbb változás a hatályos szabályokhoz (5 munkanappal rendelkezik a munkavállaló) képest.  

 

4. A szülői pótszabadság mértékében nincs változás, és az sem változott, hogy mindkét szülő jogosult a szülői pótszabadságra. 

 

5. Az új szabályok szerint nemcsak a vak, hanem a legalább 50 százalékos egészségkárosodást szenvedett munkavállalóknak is jár öt nap pótszabadság.